Dammbygge

Vattenspel kan se ut på många sätt. Variationen är lika stor som önskemålen om vattenspel. Vidsträckta vattenlandskap, trädgårdsdammar med bäckrännor och fontäner, dammar med fiskar, brunnsanläggningar med sluten vattenbehållare för unga familjer eller storslagna simbassänger, där man kan dyka ned i det uppfriskande vattnet. Var och en har möjlighet att förverkliga sin dröm.

Rätt planering är första steget för ditt dammbygge och för att förverkliga individuell vattenglädje. En trädgårdsdamm med fiskar bör anläggas i närheten av terrassen eller sitthörnan. Då finns den bästa möjligheten att se fiskarna simma omkring i vattnet.

När du bygger en damm mitt i trädgården då passar det bra med bäckränna och kanske en fontän. Om du föredrar en naturtrogen damm och gillar att lyssna till grodornas konsert, bör utnyttja trädgårdens utrymmen.

 

I princip gäller:
Bygg en damm så att den får 4 till 6 timmars sol om dagen. På platser som är kraftigare exponerade för solen, är det viktigt att dammen har vältilltagna djupvattenzoner. Det förebygger allt för stark uppvärmning.

Löv- och barrväxter bör inte stå för nära en damm. Nedfallna löv och barr försämrar vattnets kvalitet, och rötterna är i vägen vid anläggning av dammen.

Dammfolier tillåter mycket kreativitet vid förverkligandet av vattenanläggningar. Dammduken finns i olika standardstorlekar och kan på begäran också fås med specialmått. Beroende på påfrestning kan man välja mellan 1-skikts- eller dubbel dammfolie i varierande tjocklekar.

Stenfolie använder man gärna för utformning av dekorativa bäckrännor och för attraktiv gestaltning av dammkanter.

Färdiga dammskålar av Stonecor med naturtrogen sandstens- eller basaltdekor är mycket populära. Dammskålar behöver bara sänkas ned i marken och vattenparadiset är klart. Det finns flera olika former på färdiga dammskålar. Formen efterliknas oftast av en berömd sjö (t ex Viktoriasjön eller den tyska sjön Chiemsee).

Dammskålar av Stonecor är imitationer av världens vackraste sjöar. Smart och finurligt fortsätter vi med realiseringsmöjligheter för omväxlingsrika vattenspel. Handtillverkade skålar för bäckrännor med dekor i sandsten eller granit kan man bara sätta ihop, och de smälter harmoniskt in i trädgårdslandskapet.